Natuurbegraven

De natuurbegraafplaats, eigentijds en duurzaam

Een laatste rustplaats in de geborgenheid van de natuur. Steeds meer mensen hebben de behoefte aan deze duurzame en eigentijdse manier van begraven. Op mooie in de natuur gelegen locaties verspreid over heel Nederland worden natuurbegraafplaatsen geopend, in mijn werkgebied onder meer in Arnhem en Doetinchem.

Natuurbegraven betekent eeuwigdurende rust in de schoonheid van de natuur. Op een plek die bij u past. Bijvoorbeeld onder een mooie oude boom of juist in het open veld. Het overlijden is een onderwerp waar u niet graag bij stilstaat, maar uiteindelijk worden we er allemaal mee geconfronteerd. Dan is het - voor u en uw nabestaanden - prettig te weten dat alles goed geregeld is.

Natuurbegraven is in Nederland relatief nieuw. Ongetwijfeld roept dit bij u vragen op. Als u nog meer wilt weten kan Marion u hierover informeren.

Er zijn er in en rondom de Achterhoek verschillende mogelijkheden voor een natuur begrafenis, zo is er natuurbegraafplaats 'Heidepol' in Arnhem en een natuurbegraafplaats nabij het crematorium 'De Slangenburg' in Doetinchem.

Natuurbegraafplaatsen in Nederland

O.A. ARNHEM - DOETINCHEM - APELDOORN

In de provincie Gelderland zijn op dit moment de volgende natuurbegraafplaatsen:

  • Natuurbegraafplaats Heidepol, tussen Ede en Arnhem
  • Natuurbegraafplaats Westerwolde (Hoog Soeren, bij Apeldoorn) . Geen website.
  • Natuurbegraafplaats Slangenburg (Doetinchem)

Verder in Nederland zijn er o.a.

De uitvaartdienst - op de Natuurbegraafplaats.

(Heidepol)

In principe is alles mogelijk tijdens de ceremonie, als daarbij de natuur gerespecteerd blijft. Op de natuurbegraafplaats gelden dezelfde regels als in een ander natuurgebied. Zie onze huisregels.

Op het terrein is een boskapel in de open lucht voor het laatste afscheid aanwezig.

In die natuurlijke omgeving is ruimte voor passende muziek, toespraken en andere manieren om afscheid te nemen. Bij slecht weer kan de afscheidsceremonie plaatsvinden in de beschutting van een overdekte heidekapel.

De Natuurbegraafplaats is onafhankelijk van cultuur, levensbeschouwing of religie. Iedereen die op een natuurlijke manier begraven wil worden, is welkom. Omdat elk afscheid anders is, zijn er geen verplichte rituelen en geboden.

 

Urnen-gedenkpark

O.A. DIEPENHEIM - DOETINCHEM - HOGE VELUWE

Het bijzetten van uw asurn op een Urnengedenkpark kan het antwoord zijn voor natuurbetrokken mensen die op zoek zijn naar een plek waar duurzaamheid werkelijk beleefd kan worden. Na de crematie de urn begraven in de natuur is een nieuwe ontwikkeling die past in een tijdperk van ecologisch bewustzijn. Binnen het concept Urnengedenkpark is er optimaal respect voor het bos, de bodem en het grondwater. De eeuwenoude traditie van het begraven van een asurn sluit heel eigentijds aan bij de gezochte duurzaamheid. Met alle ruimte voor het gedenken op een blijvende plek in de natuur.

Condoleance

Doe het op uw eigen manier.

Als u een condoleance wilt houden om familie, vrienden en kennissen afscheid te laten nemen kunt u dit vooraf bijvoorbeeld bij de overledene thuis doen of na de uitvaartplechtigheid elders bij een gelegenheid waar u goede herinneringen aan heeft. Het kan natuurlijk ook bij de Natuurbegraafplaats waar de dienst plaats vindt. Eigenlijk geldt ook hier: alles is mogelijk.